expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Čištění kůže v autě: jak čistit kožené sedačky i interiér


Kožený interiér auta je symbolem luxusu a dává vozu vizuální hodnotu i zvýšený punc noblesy či elegance. Aby si ale kožené sedačky a celý interiér zachovaly svůj půvab a dlouhou životnost, je třeba jim věnovat pravidelnou a důkladnou péči. Čištění kožených povrchů prodlužuje jejich životnost a tady se dozvíte, jak na to!



Kůže jako materiál v interiéru auta a její specifika

Kůže je přirozený materiál, který se často používá v nábytku, ale také v interiérech automobilů. Její původ spočívá v procesu zpracování nejčastěji hovězí kůže a to přes odstranění srsti, čištění, konzervaci a barvení a úpravu povrchu.

Používání kůže v automobilovém průmyslu má několik výhod. Jedná se o materiál, který dává interiéru luxusní vzhled. Kůže je také velmi odolná vůči opotřebení a při správné údržbě si zachovává svůj vzhled a kvalitu po mnoho let. Navíc je prodyšná, což znamená, že v létě zůstává relativně chladná a v zimě se zase rychle zahřívá.

Samozřejmě použití kůže má také své nevýhody. Je náchylná k poškození ostrými předměty a citlivá na vlhkost a sluneční záření, což vede k jejímu vyblednutí.

Chcete-li mít kůži ve 100% vzhledu, péče o ni vyžaduje speciální čistící a ošetřovací prostředky a to i pro zachování její pružnosti a barevné stálosti. Péče o kůži se tak výrazně liší od péče o běžnou látku.

Zatímco látkové potahy jsou často levnější a méně náročné na údržbu, kožené potahy nabízejí vyšší stupeň luxusu a trvanlivosti. Látka je méně náchylná k poškrábání a nevyžaduje tak speciální péči, jako kůže. Na druhé straně, snáze absorbuje nečistoty a tekutiny, což může dlouhodobě vést k obtížněji odstranitelným skvrnám.

Důkladné vyčištění od špíny, prachu i drobků

Při údržbě interiéru auta je prvním a nezbytným krokem důkladné vyčištění od špíny, prachu a drobků. Tento proces zahrnuje hlavně suché čištění , které pomáhá odstranit povrchové nečistoty a připravit interiér pro další kroky údržby. Začněte tím, že z auta odstraníte všechny volné předměty, koberečky, odpadky a osobní věci.

Potom použijte vysavač s různými nástavci pro důkladné vysátí všech povrchů. Vysajte sedadla, podlahy, prahy dveří, rohože a všechna těžko dostupná místa, kde se mohou usadit prach a nečistoty. Nezapomeňte ani na čištění dveří.

Použijte měkký kartáček či mikrovláknový hadřík pro jemné odstranění nečistot z povrchu dveří, včetně klik, ovladačů oken a úložných prostor.

Stejně důležité je vyčistit prahy dveří, které jsou často vystaveny špíně. Vysajte tyto oblasti a následně je otřete vlhkým hadříkem, abyste odstranili všechny nečistoty. Čištění podlah a koberců vyžaduje zvláštní pozornost, neboť jsou nejvíce vystaveny prachu. Použijte vysavač s výkonným sacím výkonem a kartáčkovým nástavcem.

Pokud jsou koberce velmi znečištěné, zvažte jejich vyprání nebo případně profesionální čištění. Takové pravidelné čištění vozidla nejen zlepšuje vzhled interiéru, ale přispívá ik příjemnějšímu a zdravějšímu prostředí v autě.

Vyčištění od skvrn či potu se speciálními přípravky

Druhým krokem vyčištění koženého interiéru a sedaček je odstranění různých skvrn, fleků a vybledlých či ztmavněných fleků. Za tímto účelem doporučujeme použití speciálních čistících přípravků na kůži, které mají formu mléka, krému, emulze, gelu nebo tekuté konzistence, takže dokážou účinně ošetřit povrch.

Při čištění začněte odstraněním povrchových nečistot pomocí měkké utěrky na kůži . Potom aplikujte čistící prostředek na kůži podle pokynů výrobce. Většina přípravků se nanáší na hadřík, kterým potom čistíte skvrny krouživými pohyby.

Nepoužívejte však příliš mnoho vody, neboť by mohla kůži vysušit a způsobit škody. Po důkladném vyčištění je dobré použít kondicionér na kůži, který ji vyživí a ochrání před praskáním. Kondicionér naneste rovnoměrně a nechte jej vstřebat podle pokynů výrobce. Tento krok zajistí, že kůže zůstane měkká, pružná a odolná.

Na trhu existuje řada speciálních přípravků určených na údržbu kůže. Příkladem je čistič Sonax na kůži , který je navržen pro hloubkové čištění a údržbu všech kožených povrchů. Odstraňuje nečistoty a skvrny bez poškození kůže.

Do pozornosti dáváme i Autoglym Leather Cleaner, čistící prostředek s optimálním pH určený k odstranění nečistot i skvrn z kožených povrchů.

Na závěr výživa i impregnace pro lesk a svěží vzhled

Po důkladném mokrém vyčištění kůže je důležité aplikovat výživné a impregnační prostředky, které pomohou zachovat svěží vzhled. Obnovují přirozenou pružnost kůže a chrání ji před vysušením, praskáním a dalším opotřebováním.

Výživa a impregnace jsou klíčové kroky, které zajistí, že kožený interiér bude vypadat jako nový. Dnes je k dispozici spousta speciálních olejů a krémů na výživu. Příkladem je Sonax krém na kůži určen pro intenzivní výživu a ochranu kožených povrchů. Obsahuje přírodní vosky a oleje, které pronikají do hloubky kůže.

Zajímavý je i K2 Letan čistič a kondicionér . Je navržen pro intenzivní výživu a ochranu kožených povrchů a obsahuje vosky a oleje, které pronikají do hloubky, obnovují pružnost a poskytují dlouhodobou ochranu před vysušením a praskáním.

Zmínit je třeba i prostředek ADBL Leather Cleaner . Ten účinně odmašťuje kůži, přičemž ji nezanechává vysušenou. Má složení z přírodních složek, které je vhodné pro svrchní vrstvu kůže. Uvedené přípravky jsou pouze příkladem toho, jak se dá kůže impregnovat a ošetřit tak, aby dlouhodobě odolávala poškození a vypadala svěže.

Pravidelná údržba pomocí kvalitních produktů zaručí, že vaše kůže zůstane měkká, pružná a lesklá, čímž se prodlouží její životnost a zvýší pocit luxusu při jízdě!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku